English UKimage
 
 
 

 

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Ιστορικά το ΕΣΑΔ ασχολείται με τη Μελέτη Διεργασιών Παραγωγής και Βελτίωσης Προϊόντων Τροφίμων με βασική (αλλά όχι αποκλειστική) διεργασία μελέτης τη Ξήρανση. Ως κύρια αντικείμενα έρευνας αναφέρονται:

1.
Κινητική ξήρανσης
2.
Διερεύνηση των ιδιοτήτων μεταφοράς
3.
Μοντελοποίηση και προσομοίωση διεργασιών
4.
Σχεδιασμός και αριστοποίηση των σχετικών διεργασιών, συμπεριλαμβανομένης της περίπτωσης πολλαπλών προϊόντων
5.
Διερεύνηση της επίδρασης των συνθηκών της διεργασίας στην ποιότητα των τελικών προϊόντων

Ως σταθερή φιλοσοφική προσέγγιση το ΕΣΑΔ συνδυάζει τη μηχανική τροφίμων με την ανάπτυξη της τεχνολογίας αντιμετωπίζοντας τις περιοχές αυτές ως ενιαίο σύνολο. Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη τις σύγχρονες απαιτήσεις των καταναλωτών και των ευρωπαϊκών οδηγιών για τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας & βελτιωμένων οργανοληπτικών χαρακτηριστικών, μείωση χρήσης συστατικών όπως η ζάχαρη, το αλάτι, συνθετικών προσθέτων, μείωση αποτυπώματος CO2, ενέργειας, νερού και πρώτων υλών, αξιοποίηση ελληνικής χλωρίδας που είναι πλούσια σε βότανα με μοναδικά βιοδραστικά χαρακτηριστικά, το ΕΣΑΔ έχει προσανατολιστεί στα ακόλουθα αντικείμενα Μηχανικής & Τεχνολογίας Τροφίμων:

1.
Σχεδιασμό και ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων με προκαθορισμένες θερμοφυσικές ιδιότητες και προηγμένα διατροφικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, με χρήση σύγχρονων διεργασιών τροφίμων
2.
Ανάπτυξη τροφίμων καθορισμένης δομής με χαμηλή συγκέντρωση σε ζάχαρη και αλάτι
3.
Καινοτόμα προιόντα εκβολής εμπλουτισμένων με πρωτεΐνες οσπρίων, φυτικών ινών, προβιοτικά και φυσικά πρόσθετα
4.
Ανάπτυξη εκχυλισμάτων με εφαρμογή «πράσινων» μεθόδων εκχύλισης (microwave, ultrasound) από παραπροϊόντα βιομηχανιών τροφίμων Ανάπτυξη φυσικών προσθέτων τροφίμων από φυτά και μικροφύκη
5.
Ανάλυση κύκλου ζωής διεργασιών τροφίμων (LCA)
6.
Ανάπτυξη αρτοσκευασμάτων με προσθήκη διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών

Η ερευνητική δραστηριότητα του Εργαστηρίου στην Μηχανική και Τεχνολογία Τροφίμων αποτυπώνεται σε περισσότερες από 100 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές, ενώ μετά από πρόσκληση πολυεθνικών εκδοτικών οίκων οι βασικοί ερευνητές έχουν συγγράψει 4 διεθνή βιβλία ευρείας απήχησης:

GD Saravacos, ZB Maroulis, 2011
Food Process Engineering Operations
CRC Press
ZB Maroulis, GD Saravacos, 2007
Food Plant Economics
CRC Press
ZB Maroulis, GD Saravacos, 2003
Food Process Design
Marcel Dekker
GD Saravacos, ZB Maroulis, 2001
Transport Properties of Foods
Marcel Dekker

 

 

 

 

 

 

     
ΝΕΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
H ιστοσελίδα βρίσκεται υπό διαμόρφωση ......

03.02.2014

Μηχανική Φυσικών Διεργασιών Ι.

Η εργαστηριακή άσκηση «Εναλλάκτης Θερμότητας» δε θα πραγματοποιηθεί τη Τρίτη 04/0/2014.
Δες την ιστοσελίδα των εργαστηριακών ασκήσεων

 

Περισσότερα ...

ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ

19.02.2014 Τεχνολογία Τροφίμων


Ενδεικτικά Θέματα Διπλωματικών Εργασιών για το 2013-2014

ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
 
2013-2014 Εργαστήριο Σχεδιασμού & Ανάλυσης Διεργασιών